- Štítky blogu
- Úvod
- Perníkový blog
- Jak správně použít fondánový list
Jak správně použít fondánový list
Použití fondánového listu
Pokud jste si zakoupili fondánový list (s jedlým potiskem) a plánujete jej požit, je nejprve potřeba sundat spodní i horní fólii a až poté vystřihnout obrázek čistými nůžkami do požadovaného tvaru (můžete zkusit obrázky i vykrojit, pokud máte k dispozici dostatečně ostré vykrajovátko ve stejné velikosti jako jsou obrázky na fondánovém listu - případně můžete na takové vykrajovátko tlačit větší pevnou plochou např. knihou či prkýnkem, vykrajování jde tak snáze). Pokud byste zvolili opačný postup, šla by vám spodní fólie sundat obtížněji a hrozilo by poničení obrázku.
V případě, že je odstranění spodní fólie obtížné, vložte fondánový list na několik vteřin (maximálně 30 vteřin) do mrazáku.
Pokud se vám při práci fondánový list láme, znamená to, že byl skladován v sušším prostředí a je vysušený. V tom případě můžete do sáčku k fondánovému listu ukrojit a přidat kus jablíčka (jablíčko nepokládejte přímo na fondánové listy, ale na celofán) a sáček uzavřete a nechte takto sáček ležet do druhého dne např. ve spíži/špajzu - fondánový list opět nasaje vlhkost a bude pro práci daleko vláčnější. Doporučujeme fondánový list vždy po pár hodinách zkontrolovat, jestli už je dostatečně vláčný. Kromě jablíčka může pomoci také zavření ztvrdlých fondánových listů (klidně bez sáčku) k čerstvě upečeným perníčkům do krabice - opět krásně nasají vlhkost a jsou následně vláčnější a dobře se s nimi pracuje. Chce to však fondánové listy průběžně sledovat. Obrázky tiskneme na nejkvalitnější fondánové listy vyráběné v Německu, ale i ty mohou "nasát" příliš vlhkosti a tím by se mohly obrázky začít rozpíjet.
Umístění fondánového listu dle druhu dortu, cukroví či dezertu:
- Perníčky: před umístěním lehce potřete vodou fondánový list (s již odstraněnou fólií) na té straně, kterou budete fondánový list na perník umisťovat. Pro přichycení fondánového listu můžete použít také klasickou bílkovou polevu nebo královskou glazuru.
- Linecké a jiné cukroví: fondánový list je ideální umístit na čokoládovou polevu a nechat fondánový list spolu s polevou zatuhnout. Pro přichycení fondánového listu můžete použít také klasickou bílkovou polevu nebo královskou glazuru. Nepokládejte fondánový list na marmeládu, fondánový list se může rozmočit.
- Potahované dorty: fondánový list (s již odstraněnou fólií) přiložte na dort.
- Máslový povrch (dort): fondánový list (s již odstraněnou fólií) přiložte na dort.
- Čokoládový / ganache povrch: fondánový list (s již odstraněnou fólií) přiložte ještě před ztuhnutím čokolády a to v momentě, kdy je čokoláda ještě lepkavá na dotyk.
- Šlehačkový povrch: pokládání jedlé fotografie se mnohdy nedoporučuje, jelikož se fondánový list na tomto povrchu rozpustí. Náš kvalitní fondánový list však na šlehačkovém povrchu vydrží minimálně 4 hodiny bez změny, takže jej můžete na šlehačkový povrch použít.
Fondánový list nepotírejte Decor gelem. Pro modelování fondánového listu je ideální zahřát list nad 25°C. Případné bublinky či jiné nerovnosti vyhlaďte čistým a suchým prstem. Pokud se vám fondánový list náhodou natrhne, jemně místo natržení vyhlaďte prstem, obrázek by se měl po určitém čase (cca hodině) opět spojit dohromady.
Pozor: Fondánový list není vhodné dlouhodobě skladovat s dortem, cukrovím či dezertem v lednici, hrozí navlhnutí, rozpití fotografie/obrázku. V případě, že dort do lednice umístíte, uchovávejte jej v papírové krabici a spotřebujte jej co nejdříve. Skladování je nejvhodnější v chladném, ale ne příliš vlhkém prostředí. Pokud umisťujete fondánový list na dort (či dezert) za pomoci alkoholu, nesmí se alkohol v žádném případě dostat na potištěnou stranu, došlo by k rozpití barev.
Skladování fondánového listu
Vytištěný fondánový list je dodáván v sáčku se zip uzávěrem, takto jej skladujte v chladu při optimální teplotě od 15 do 20°C a vlhkosti 40-55% (v ne příliš velkém vlhku ani suchu) ideálně nejdéle po dobu 90 dní (ale naše fondánové listy díky své kvalitě vydrží až 1 rok). Skladovat by se měl fondánový list mimo dosah slunce a ve vodorovné poloze. Na fondánový list při skladování nic nepokládejte. Aby fondánový list zůstal vláčný a tvárný, je zapotřebí uchovávat ho v prostředí bez přístupu vzduchu. To znamená, že pokud neplánujete použít fondánový list ihned, nevybalujte ho předčasně z ochranného obalu. Fondánový list vybalte až těsně před aplikací na dort, perníčky, cukroví či jiný dezert. V případě, že bude fondánový list tvrdý nebo vám bude, je potřeba aby opět natáhl vlhkost - ideální je rozkrojit jablíčko a umístit ho do sáčku na celofánový sáček (ne přímo na fondánový list) a nechat přes noc působit nebo případně přiložit fondánové listy k čerstvě upečným perníčkům viz výše. Fondánový list je poté opět krásně vláčný.
Perníčky nebo cukroví již nazdobené fondánovými listy uchovávejte obdobně jako fondánový list samotný - v chladu a ne příliš velkém vlhku (aby se obrázky nerozpily) ani suchu (aby perníčky neztvrdly), mimo dosah sluníčka a ideálně v uzavřené krabičce bez přístupu vzduchu (aby nedošlo k vysušení perníčků a obrázků). Pokud budete v krabičce skládat perníčky či cukroví s obrázky na sebe, prokládejte je celofánem nebo pečícím papírem, aby se vám obrázky nenalepily na spodní stranu perníčků/cukroví).
V případě jakýchkoli dotazů ohledně práce či skladování s fondánovými listy nás neváhejte kontaktovat (607 155 706), rádi vám poradíme. Nicméně nemusíte se bát, naše fondánové listy jsou opravdu kvalitní (vydrží více než jiné fondánové listy či jedlý papír) a práce s nimi je zábava. :-)