- Štítky blogu
- Úvod
- Perníkový blog
- Jak správně použít jedlý papír
Jak správně použít jedlý papír
Použití jedlého papíru
Pokud jste si zakoupili jedlý papír (s potiskem) a máte v plánu jej použít na dort či jakýkoli jiný dezert, je nutné si dát pozor na vlhkost. Jedlý papír při kontaktu s krémem, šlehačkou či jinou vlhkou surovinou všeobecně začíná měknout a rozpíjet se. Tím se ztrácí barva a obrázek se pomalu ničí. Je tedy potřeba jedlý papír pokládat vždy až na ztuhlou čokoládu, marcipán a nebo použít speciální potravinářské lepidlo (DecorGel), které máme také v nabídce. Použití DecorGelu není nezbytné, ale má několik výhod viz dále.
Doporučujeme nanést jemnou vrstvu DecorGelu na rubovou (spodní) stranu vystřiženého obrázku a pomocí čistého a suchého nože ho opatrně rozetřít. Následně přiložte jedlý papír na požadované místo. Poté potřete lícovou (vrchní) stranu obrázku přichyceného na dort (dezert) DecorGelem. Použitím DecorGelu dojde ke zvýraznění barev tisku, obrázek je lesklý a navíc se na dortu (dezertu) nezvlní. Při manipulaci s jedlým papírem musíte být velmi opatrní. Používejte jej pouze na rovné plochy, aby obrázek nepopraskal.
Pozor: Jedlý papír nesmí v žádném případě přijít do styku s vodou. Dbejte také na to, aby obrázek nepřišel do styku např. s ovocem.
Skladování jedlého papíru
Vždy uchovávejte potištěný papír na suchém místě (vlkostí se může obrázek zničit). Trvanlivost jedlého papíru je minimálně 90 dnů od potištění. Při uchování v suchu a temnu vám vydrží jedlý papír až jeden rok. V případě umístění jedlého papíru na dort, doporučujeme jeho použití ideálně do 14 dnů, papír následně pomalu vysychá a praská, později může být jeho umístění na dort náročenější a náchylnější k prasknutí.